Dostupni linkovi

Berze u padu u očekivanju odluke Feda


Berza - ilustracija
Berza - ilustracija

Evropske berze danas su u padu pošto je centralna banka SAD naznačila da bi već sledećeg meseca mogla da poveća referentnu kamatu, ako podaci o američkoj privredi i dalje bude pozitivni.

Najava Federalnih rezervi je iznenadila tržišta pošto se očekivalo podizanje referentne kamatne stope tek kasnije ove godine.

Nemački berzanski indeks Daks je u padu od 1,3 odsto, francuski KAK-40 od 0,9 odsto, dok je britanski FTSE 100 izgubio 1,4 odsto. Očekuje se da će i trgovanje na Vol stritu krenuti u crvenom.

Prema zapisniku s poslednjeg sastanka Feda, podizanje kamate je moguće več na sastanku u junu ako se nastavi privredni rast i podizanje inflacije.

Japanski indeks Nikei 225 danas je na nuli, kao i šangajski kompozitni indeks. Hongongški indeks Hang Seng pao je za 0,7 odsto, a japanski Kospi za 0,5 odsto.

Cene nafte danas su drugi dan za redom u padu. Referentna američka nafta je s padom od skoro dva odsto na 47,2 dolara po barelu, dok je nafta Brent pojeftinila za 2,4 odsto na 47,8 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG