Dostupni linkovi

Kina traži od SAD da obustavi izviđačke letove


Sporna Spratli ostrva u Južnom kineskom moru

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas SAD da obustave izviđačke letove u oblasti Južnog kineskog mora, gde su, prema navodima iz Vašingtona, kineski avioni "nebezbedno" presreli američki vojni avion.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei rekao je da je američki avion letio u blizini kineske provincije Hainan i da su kineski avioni sve vreme bili na bezbednoj udaljenosti.

Pentagon je objavio da se incident dogodio u utorak, 17. maja, u međunarodnom vazdušnom prostoru, kada je avion američke mornarice bio u "rutinskoj patroli".

Prošle sedmice, Kina je poslala borbene avione u vazduh kada se američki mornarički brod približio spornim ostrvima u Južnom kineskom moru.

Novi incident desio se nekoliko dana prije azijske turneje predsednika SAD Baraka Obame od 21. do 28. maja, tokom koje će posetiti Filipine, Vijetnam, Maleziju, Tajvan i Bruneje.

Južno kinesko more je poslednjih godina poprište sve učestalijih incidenata. Peking smatra da celokupno more pripada Kini, ali njegove delove svojim smatraju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei.

Kina je od 2013. ubrzala stvaranje veštačkih ostrva, na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno velike za bombardere i borbene avione.

SAD ne priznaju kineski suverenitet na tom području i protive se gradnji veštačkih ostrva u tim strateškim vodama.

XS
SM
MD
LG