Dostupni linkovi

Ji: SAD nezadovoljne brzinom reformi u BiH


Hojt Brajan Ji
Hojt Brajan Ji

SAD nisu zadovoljne brzinom reformi u BiH i potpuno su predane da nastave da joj pružaju pomoć u njihovom ispunjavanju, rekao je danas zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Ji.

"Fokus vlasti treba da bude na setu reformi, jer postoji rizik da će BiH zaostati za regionom", rekao je Ji na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je ocenio da sprovođenje reformi može biti brže i podsetio da su se politički lideri u BiH obavezali da će raditi na tome.

Ji je naglasio da SAD čvrsto podržavaju približavanje BiH NATO savezu, dodajući da će Akcioni plan za članstvo u Alijansi /MAP/ biti aktiviran ukoliko bude nastavljeno sprovođenje potrebnih reformi.

Govoreći o skupovima opozicije i vladajuće koalicije u Republici Srpskoj održanim proteklog vikenda u Banjaluci, Ji je rekao da SAD ne stoje iza protesta opozicije.

On kaže da SAD podržavaju mirne proteste, ali ne i nasilje, govor mržnje, nacionalizam i stavove koji gledaju nazad, a ne napred.

Govoreći o situaciji u Mostaru, Ji je izrazio je nadu da će politički lideri postići dogovor, jer je nepravedno da građani Mostara nemaju pravo glasa.

Ambasadorka SAD u BiH Merin Kormak rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare da vlasti u BiH treba da se fokusiraju na sprovođenje reformi od kojih će građani imati korist.

Govoreći o paradžematima u BiH i pretnji ekstremizma u BiH, Kormakova je rekla da je to pitanje koje se tiče mnogih zemalja.

"Blisko sarađujemo sa vlastima BiH u vezi sa tim pitanjem. BiH je usvojila Zakon o stranim borcima 2014. godine, svedičili smo hapšenjima i presudama i taj proces treba nastaviti i za ostale osumnjičene", rekla je Kormakova.

On je istakla da je važno da je Islamska zajednica u BiH počela govoriti o ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG