Dostupni linkovi

Lunaček: Liberalizacija viza sada ovisi o samom Kosovu


Europoslanica Ulrike Lunaček, izjavila je danas u Prištini da je nakon prijedloga Evropske komisije o liberalizaciji viza “lopta sada na terenu Kosova“.

Držeći pored sebe nogometnu loptu na kojoj su bile iscrtani simboli zastave Kosova, ona je navela da Kosovo sada treba da finalizira Sporazum sa Crnom Gorom o demarkaciji i da ojača napore uborbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. To je uvjet za ubraznje procesa liberalizacije viza za Kosovo.

„Lopta je isto tako i kod Evropskog parlamenta. Počeli smo procedure, optimist sam da će u Evropskom parlamentu sve proći dobro . Drugi dio ’lopte’ je Vijeće EU, gdje članice EU trebaju glasati“, objasnila je ona.

Sve to može potrajati nekoliko mjeseci, dodala je Lunaček.

„ Neke od ovih država imaju dosta azilanata sa Kosova, tako da pozivam sve građane da ne traže azil u zemljama EU , jer tako štete proceus libralizacije viza“, rekla je ona.

Lunaček je takođe navela da je potrebno još rada kada je u pitanju provođenja sporazuma između Kosova i Srbije.

„Kosovo treba još da radi a što se tiče statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, dok Srbija treba da radi na sporazumu o telefonskom pozivnom broju, energetici i dr“, kazala je Lunaček.

Lunaček je u posjeti Kosovu sa delegacijom Evropskog parlamenta koja sa kosovskim institucijama pregovara o provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

XS
SM
MD
LG