Dostupni linkovi

Ban: Spora primena dogovora Beograda i Prištine


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u svom najnovijem izvještaju o radu Unmika i situaciji na Kosovu, izrazio zabrinutost zbog spore primene dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine u poslednjih godinu dana.

U izveštaju koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila ove godine, a koji će u ponedeljak biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN, Ban je pozdravio, kako je naveo, posvećenost kosovskog predsednika i premijera procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i postizanju pune primene dosad postignutih sporazuma, naročito uspostavljanju Zajednice srpskih opština, objavljeno je na sajtu UN.

"Ipak, sa zabrinutošću konstatujem spor tempo implementacije u poslednjih 12 meseci i nadam se da će dosad preduzeti pozitivni koraci uz posredovanje EU biti praćeni energičnim naporima da se dovrše preostali koraci i reše druga pitanja u bliskoj budućnosti", istakao je Ban.

Ban je takođe apelovao na dalji napredak u punoj integracija sudija i tužilaštva srpskog pravosuđa u kosovski sistem.

Uz izveštaj generalnog sekretara UN objavljen je i aneks izveštaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o delovanju Euleksa u istom periodu.

XS
SM
MD
LG