Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja presrela ruski jedrenjak


Jedrenjak, ilustrativna fotografija

U Japanskom moru je sjevernokorejska obalska straža presrela ruski jedrenjak s pet članova posade i odvela ih u jednu luku u svoju zemlju, saopćili su u subotu ruski zvaničnici.

"Sjevernokorejska strana nas je informirala da je jedrenjak odveden u luku Kimchaek", saopćio je zvaničnik ruskog ministarstva vanjskih poslova u Vladivostoku, na zapadu zemlje, Igor Agafonov, a prenijela državna agencija RIA Novosti.

"Članovi posade su živi i dobro su. Čekamo objašnjenje od Sjeverne Koreje (...)", dodao je zvaničnik i precizirao da ruske diplomate pokušavaju dobiti dozvolu da odu do posade. Prema riječima zamjenika predsjedavajućeg ruske regionalne federacije za jedrenje Yevgeny Khromchenko, čamac su zaustavili “sjevernokorejski ribari” na udaljenosti 85 nautičkih milja (160 kilometara) od obala Sjeverne Koreje, u njenoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

Denis Samsonov, glasnogovornik ruske ambasade u Pyongyangu, rekao je za Ria Novosti da je ambasada dostavila Sjevernoj Koreji protestnu notu, tražeći "hitno oslobađanje posade".

XS
SM
MD
LG