Dostupni linkovi

Zvaničnici Kosova i EU bez dogovora o nastavku misije Euleks


Ilustrovana fotografija

Prištinski mediji javili su da na sastanku najviših zvaničnika Kosova, kancelarije EU i misije EU za vladavinu prava (Euleks) nije postignut dogovor oko produžetka njenog mandata.

Prema navodima medija, sastanku su sa kosovske strane prisustvovali predsednik i premijer Hašim Tači i Isa Mustafa, predsednik Skupštine Kadri Veselji, ministri pravde i unutrašnjih poslova Hajredin Kuči i Skender Hiseni, i državni tužilac Aleksander Ljumezi.

U ime EU, sastanku su prisustvovali šef kancelarije Evropske unije i specijalni izaslanik EU na Kosovu Samuel Žbogar i šef Euleksa Gabriele Meuči.

Najavljeno je da će predstavnici kosovskih institucija i EU sutra saopštiti detalje u vezi sa nastavkom mandata misije Euleks.

Kosovski ministar pravde Hajredin Kuči izjavio je ranije da bi usaglašavanje pravnih propisa i razmena pisama, potrebnih za produžetak mandata misije Euleks na Kosovu, trebalo da bude završeno tokom maja. Kuči je tada rekao da će se izmenama zakona koje su potrebne za produžetak mandata Euleksa baviti radna grupa u kojoj su predstavnici kancelarije predsednika Kosova, kabineta premijera, Skupštine, Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova, Sudskog i Tužilačkog saveta i EU. "Očekujemo da će ovo pitanje uskoro biti zaključeno i da će procedura potpisivanja i usvajanja od strane Skupštine biti zaključena ovog meseca", rekao je ministar.

Dvogodišnji sporazum Kosova i EU o misiji Euleks ističe 14. juna, a pre tog datuma dve strane treba da potpišu novi sporazum, odnosno da razmenom pisama predsednika Kosova i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku produže mandat te misije.

Skupština Kosova treba da ratifikuje razmenu pisama kao medjunarodni sporazum što zahteva dvotrećinsku većinu u parlamentu.

XS
SM
MD
LG