Dostupni linkovi

Odobren protest opozicionom Savezu za promjene u Banjaluci


Gradska uprava Grada Banja Luke danas je odobrila protestno okupljanje građana zakazano za 14. maj u parku Mladen Stojanović u Banjaluci.

Tu informaciju potvrdili su predsjednik Partije demokratskog prosperiteta (PDP) Branislav Borenović i predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica.

Nakon razgovora predstavnika Saveza za promjene sa predstavnicima nevladinih organizacija i pojedincima, Mihajlica je novinarima u Banaluci rekao da svi pokušaji da se administrativnim i drugim metodama otkaže protest, "uključujići i besmislen drugi skup", nisu uspjeli obeshrabriti nezadovoljne građane i opoziciju da organizuju proteste pod sloganom "Oslobodimo Srpsku".

On je naglasio da Savez za promjene organizuje mirne masovne proteste kao izraz nezadovoljstva postojećim stanjem u RS-u, te odbacio optužbe da opozicija priprema nasilnu promjenu vlasti.

"Želimo da ih natjeramo da se ovo stanje teškog socijalnog položaja većine građana u RS-u promijeni, da se promijeni ponižavajući položaj nezaposlenih demobilisanih boraca, penzionera, porodica poginulih, invalida, omladine, studenata i drugih koji ovde žive", tvrdi Mihajilica.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ranije u srijedu, 11. maja, rekao da ima informaciju od obavještajnih službi Srbije da bi u subotu moglo doći do većeg narušavanja javnog reda i mira u Banjaluci.

Pored toga predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić rekao je da ga je sinoć telefonski kontaktirao premijer Srbije Aleksandar Vučić i prenio saznanja da postoje organizovane ekstremne grupe iz Srbije koje se organizuju da dođu na miting u organizaciji predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

XS
SM
MD
LG