Dostupni linkovi

Tužilac BiH: Ne postoji predmet Dodik, ali postoji finansijska istraga


Goran Salihović, Glavni tužilac BiH

Glavni tužilac Bosne i Hercegovine Goran Salihović izjavio je da u državnom tužilaštvu ne postoji predmet "Milorad Dodik", ali da u sklopu predmeta "Pavlović banka" postoji finansijska istraga protiv predsjednika Republike Srpske.

"Ne vidim tu ništa loše, da se jednostavno u istrazi utvrdi da li ima elemenata krivične odgovornosti ili ne i mislim da je nepotrebno dizati toliku pompu oko ovoga", rekao je Salihović za banjalučke Nezavisne novine.

Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu protiv vlasnika i još nekoliko službenika "Pavlović banke" u vezi sa spornim kreditom od 750.000 eura, koje je ta banka dala Dodiku za kupovinu vile u Beogradu.

Salihović je dodao da je bilo predmeta protiv Milorada Dodika, da su ti predmeti ispitani i da je određen broj njih zatvoren.

Glavni tužilac BiH je rekao da se uskoro može očekivati podizanje optužnice u slučaju "Bobar banka".

"Šteta koja je prouzrokovana, a istražuje se u okviru ovog predmeta, iznosi više stotina miliona konvertibilnih maraka. Mislim da je taj predmet u nekoj završnoj fazi i vjerovatno da u neko skorije vreme možemo očekivati optužnicu", rekao je Salihović u intervjuu za "Nezavisne novine".

Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) BiH je krajem marta uhapsila direktorke Agencije za bankarstvo RS i Investiciono-razvojne banke RS Slavicu Injac i Snježanu Vujinić, kao i osam bivši službenika propale "Bobar banke" pod sumnjom da su odgovorni za propast 123 miliona maraka preko ove banke.

Tužilaštvo BiH im je posle hapšenja odredilo kućni pritvor.

Glavni tužilac BiH dalje je naveo da postoji dosta predmeta kojima su obuhvaćeni ljudi iz politike, privrede, bankarskog sektora, raznih preduzeća i da je procenat osuđujućih presuda u Posebnom odeljenju za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju izuzetno visok.

Govoreći o slučajevima koje Tužilaštvo BiH vodi protiv osoba umiješanih u terorizam, Salihović je naveo postoje istrage protiv više od 70 osoba koje su osumnjičene za krivična djela terorizma i krivična djela koja imaju veze sa terorizmom.

"Procesuirali smo značajan broj optuženih, već imamo dosta pravosnažnih i prvostepenih presuda za terorizam sa vrlo strogim kaznama zatvora", naveo je on.

Govoreći o procesuiranju ratnih zločina koji su počinjeni nad Srbima tokom rata u BiH, glavni državni tužilac je rekao da se "ratni zločini i žrtve ne mogu prebrojavati, jer su svi isti", dodavši da Tužilaštvo BiH radi sve ono za šta ima dokaze.

XS
SM
MD
LG