Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH potvrdilo da je Dodik pod istragom


Milorad Dodik, predsjednik RS
Milorad Dodik, predsjednik RS

Glavni tužilac Bosne i Hercegovine Goran Salihović potvrdio je danas da se protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vodi istraga u vezi sa poslovanjem "Pavlović banke" iz Bijeljine.

"Istraga (protiv Dodika) se vodi u sklopu 'Pavlović banke'. Tri-četiri istrage protiv Dodika su zatvorene", rekao je Salihović u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje".

On je time potvrdio da je Tužilaštvo BiH zaključilo da nije bilo elemenata za podizanje optužnice na temelju nekih ranijih prijava podnijetih protiv Dodika, ali predsjednik RS sada je suočen sa istragom o tome na koji je način stekao vilu u Beogradu vrijednu više od 750.000 eura.

Krivičnu prijavu u tom slučaju je protiv njega podnijela Srpska demokratska stranka (SDS), koja je u RS u opoziciji, a Dodika terete da je kuću u elitnom beogradskom naselju Dedinje 2007. godine kupio gotovinom pri čemu je ishodio fiktivni kredit kod "Pavlović banke" koji mu je poslužio kao pokriće za tu "sumnjivu transakciju".

U sklopu pokrenute istrage ranije su uhapšeni vlasnik "Pavlović banke" Slobodan Pavlović i nekoliko njenih zaposlenih, ali Sud BiH dopustio im je boravak na slobodi do okončanja istražnog postupka.

Tokom pretrage "Pavlović banke" koju su proveli istražitelji u njoj nije pronađen primjerak ugovora o Dodikovom kreditu niti je on evidentiran u centralnom registru koji se vodi kod Centralne banke BiH.

Salihović je istakao da je državno tužilaštvo pod "ogromnim pritiscima", ali da neće posustati u procesuiranju krivičnih djela koja ugrožavaju stabilnost države.

XS
SM
MD
LG