Dostupni linkovi

Latinka Perović: Rusija je za Srbiju kao fatamorgana


Latinka Perović
Latinka Perović

Povijesničarka Latinka Perović ocijenila je danas da Srbi ne poznaju dovoljno Rusiju i da tu državu razumjevaju samo folklorno, a političke elite u Srbiji pokušavaju da "sede na dve stolice - i Rusija i EU".

"Rusija je za Srbiju kao fatamorgana. Mi hoćemo u EU, ali pokušavamo da održimo balans čiji je nosilac bila Jugoslavija, ali koji Srbija danas ne može da preuzme", rekla je Latinka Perović na okruglom stolu "Srbija u geostrateškom pozicioniranju Rusije" u Novom Sadu.

Ekonomski novinar Dimitrije Boarov pojasnio je da je mišljenje da se treba okrenuti ruskom tržištu proizašlo iz "porasta proruskih idelogija i reklamerstva Rusije kao alternative u domaćoj politici".

"Javlja se sve više reklamera takvog koncepta, a činjenice govore nešto sasvim drugo. Prošle godine izvoz Srbije u Rusiju iznosio je 726 miliona dolara, a 1990. godine je on iznosio 1,197 milijard dolara. I taj nivo iz 1990. godine nikada za sve ovo vreme nismo dosegli", kazao je Boarov.

Dodao je da tako veliko tržište ne treba potcenjivati, ali da Srbija mora znati da je Rusija "u proseku zemlja siromašnih potrošača".

Okrugli stol organizirao je Helsinški odbor za ljudska prava, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

XS
SM
MD
LG