Dostupni linkovi

Poljskoj prijeti haos zbog ustavne krize


Ilustrativna fotografija

Poljska Vlada suočena je sa sve većim otporom sudaca i lokalnih vlasti zbog reforme Ustavnog suda, što bi moglo dovesti do toga da različita državna tijela slijede različite pravne standarde, piše Reuters.

Nekoliko poljskih općina, uključujući Grad Varšavu, i Vrhovni sud zadnjih je dana kazalo da će priznati odluke Ustavnog suda iako Vlada to ne želi učiniti.

Vladajući konzervativci stranke Pravo i pravda inzistiraju da su presude Ustavnog suda nezakonite sve dok sud ne prihvati svoju reformu, koja uključuje povećanje broja glasova sudaca potrebnih za donošenje odluka.

Prema novim pravilima, za donošenje odluke, umjesto obične, potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 15 sudaca te je potreban kvorum od 13 sudaca, umjesto dotadašnjih devet.

Sud, također, mora razmatrati predmete kronološkim redom kojim ih je zaprimio.

Kritičari ističu da je reforma Ustavnog suda dio autoritatnih nastojanja Vlade da stavi pod kontrolu najvažnije institucije u zemlji.

Nova pravila izazvala su međunarodne kritike, uključujući Europsku uniju i neke rejting agencije, koje smatraju da takve reforme u potkopavaju kredibilitet države, prenosi Hina.

XS
SM
MD
LG