Dostupni linkovi

Austrijski kancelar Fajman iznenada podnio ostavku


Austrijski kancelar Verner Fajman

Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i kancelar Verner Fajman podneo je u ponedjeljak. 9. maja, iznenadnu ostavku na sve političke funkcije, i to prije sastanka Predsedništva na kojem je trebalo da bude riječi o budućem kursu te stranke.

Nešto prije podneva, Fajman je najavio da će još tokom dana podneti ostavku na mjesto kancelara i lidera SPO. On je svoju odluku obrazložio gubitkom povjerenje unutar stranke.

"Izgubio sam snažnu podršku u stranci. Većina nije dovoljna. Međutim zahvaljujem svima koji su bili uz mene ovih dana", kazao je on poslije sastanka sa nekim pokrajinskim šefovima SPO.

"Zbog te premale podrške preuzimam posljedice i podnosim ostavku na mjesto lidera stranke i kancelara", naglasio je Fajman dodajući da zahvaljuje svima što je imao čast da služi sedam i po godina kao kancelar.

Fajman, koji je već duže vrijeme bio meta kritike u sopstvenoj partiji, oštro je napadnut nakon gubitka kandidata SPO Rudolfa Hundstorfera u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Prilikom tradicionalnog prvomajskog marša SPO, Fajman je bio suočen sa parolama protiv njega, kao i zvižducima partijskih drugova tokom govora.

Fajman je još tada tvrdio da nema namjeru da se povlači, a i tokom vikenda se činilo da je sve dogovoreno da članovi Predsjedništva SPO stanu iza svog lidera.

Njegova ostavka iznenadila je mnoge partijske kolege, zbog čega je dogovoreno da stranku privremeno nastavi da vodi gradonačelnik Beča Mihael Hojpl, što treba da se potvrdi na Predsjedništvu.

Za sada je neizvjesno ko će biti budući lider SPO, a jedan od najizglednijih kandidata je generalni direktor austrijskih železnica (OeBB) Kristijan Kern, čije se ime pominjalo sve učestalije proteklih dana.

U Predsedništvu SPO nijesu jedinstveni po pitanju da li treba žuriti sa odlukom o lideru stranke ili dobro promisliti ovo kadrovsko rešenje.

Fajman je 2. decembra 2008. godine prvi put preuzeo mjesto kancelara i time je u Evropskoj uniji, poslije nejmačke kancelarke Angele Merkel, bio šef vlade sa najdužim stažom.

Političke karijere su ga prema ocjenama analitičara koštali preokreti u politici vlade, prije svega oko pitanja izbjeglica, gdje je od politike otvorenih vrata prešao na politiku zatvaranja granica.

Takođe u sopstvenoj stranci on se našao na meti kritike zbog odbijanja bilo kakve saradnje sa Slobodarskom partijom (FPO), čija popularnost raste iz izbora u izbore.

XS
SM
MD
LG