Dostupni linkovi

Ministar Hiseni poziva Srbe da izvade kosovske pasoše


Skender Hiseni, ministar unutrašnjih poslova Kosova
Skender Hiseni, ministar unutrašnjih poslova Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Skender Hiseni, u razgovoru za RSE pozvao je kosovske Srbe da izvade biometrijske pasoše Republike Kosova, kako bi mogli da se slobodno kreću u Šengen zoni, nakon što se Kosovu bude ukinuo vizni režim.

„Na kraju krajeva, radi se o putnom dokumentu koji ne predstavlja nikakav problem ili prepreku u bilo kom aspektu, tehničkom ili političkom, a da bi se srpski stanovnici Republike Kosova opremili njime“, kazao je Hiseni. On je dodao da vizna liberalizacija važi za sve građane Kosova koji su nosioci kosovskih pasoša, bez obzira na nacionalnost.

Inače, za kosovske Srbe koji su nosioci pasoša Republike Srbije nije važila vizna liberalizacija za zemlje Šengena.

Njihove pasoše izdavala je Koordinaciona uprava MUP-a Srbije. Oni su se za vizu obraćali odgovarajućim ambasadama u Prištini ili Beogradu.

Branimir Stojanović, zamenik premijera u Vladi Kosova, u izjavi za RSE kaže da je vađenje kosovskog pasoša lična stvar koja zavisi od same volje građana. On međutim dodaje da treba omogućiti nociocima svih pasoša, uključujući i onih izdatih od ‘Koordinacione uprave’ jednako tretiranje, odnosno da sa njima može slobodno da se putuje.

“Nadam se da će taj problem biti prevaziđen. Ne treba praviti od svega političko pitanje. Smatram da je dobro što je vizna liberalizacija. To je odlična stvar i napokon možemo svi slobodno da putujemo. To je najvažnije, a ove administrativna stvari i prepreke koje su komplikovale život ne treba da prebacujemo na politički teren, jer cenu neće plaćati političari već građani“, zaključio je Stojanović.

Kosovo je prošle srijede 4. maja od Evropske komisije dobilo preporuku za viznu liberalizaciju, koju sada treba da potvrdi Evropski parlament i Savet EU. Kako su kosovski zvaničnici naveli, taj proces može da potraje još oko 10 nedelja.

XS
SM
MD
LG