Dostupni linkovi

Nikolić: Srbija u EU celovita - tako ili nikako


Tomislav Nikolić, predsednik Srbije

"Srbija stoji čvrsto na putu ka punopravnom članstvu u EU, ali želi da u Evropu uđe celovita - tako ili nikako", poručio je u ponedjeljak , 9. maja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije i Dana pobede u Zrenjaninu.

"Neki predstavnici EU nam nagoveštavaju eventualno uslovljavanje ulaska Srbije u Evropsku zajednicu naroda priznavanjem Kosova i Metohije. Ako to zaista budu tražili od nas, znači da nas ne žele. Srbija, članica UN, želi u Evropu da uđe celovita - tako ili nikako. Na tom principu je Evropa zasnovana, takvu Evropu želimo. Preci su nam otadžbinu Srbiju poverili u celosti i takvu je moramo sačuvati za potomke", istakao je Nikolić.

Srbija je, kako je rekao, iskreno, rečju i delom, posvećena primeni principa slobode, razumevanja i saradnje, uz uvažavanje različitosti, ali i održanju mira u zemlji, regionu i svetu.

Nikolić se osvrnuo na istoriju, i rekao da je Jugoslavija treća zemlja u Evropi po broju stradalih u Drugom svetskom ratu, a neuporedivo najveći procenat žrtava činili su Srbi, ili sa puškom u ruci ili stradali u dva nemačka i mnogo ustaških logora, jedinih koncentracionih logora u svetu specijalizovanih za smeštaj i pogrom srpske, romske i jevrejske dece.

"U želji da se nikada ne ponovi, uveren da danas nema zlikovca koji bi u tome učestvovao, pozivam naše komšije da se okrenemo budućnosti pošto Srbija želi da sarađuje sa svim zemljama regiona", rekao je Nikolić.

Dodao je da je zato čudno zašto, uprkos naporima da se prevaziđu današnji problemi, na evropskom putu Srbije stoje snage u Hrvatskoj, koje kao da se utrkuju ko će jače da podseti na namere ozloglašenih pokreta iz Drugog svetskog rata.

"Mi u sebi nalazimo snagu da pređemo preko svega, nudimo gledanje u oči i dijalog o svim otvorenim temama. Uveren sam da, iako je prošlost bila teška, budućnost možemo da gradimo zajedno", naglasio je Nikolić.

Srbija je, prema njegovim rečima, "kroz istoriju branili svoje i na to možemo da budemo posebno ponosni".

"Svoje nismo dali, a tuđe nas nikada nije interesovalo. Između dobra i zla uvek smo birali dobro, mada nam to često nije donosilo dobra", rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

XS
SM
MD
LG