Dostupni linkovi

Junker: Bregzit bi imao nesagledive posledice


Žan Klod Junker
Žan Klod Junker

Izlazak Britanije iz Evropske unije naneo bi "nesagledive posledice" evropskoj saradnji, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Bregzit bi "zasigurno naneo nesagledive posledice evropskoj saradnji, o čemu apsolutno ne želim da spekulišem jer sam uveren da će Britanci doneti razumnu odluku", naglasio je Junker u intervjuu za nemačku medijsku grupu Funke medijengrupe, preneo je AFP.

Britanci se na referendumu 23. juna izjašnjavaju o ostanku ili izlasku iz EU, a ankete pokazuju da su građani većinom neodlučni po tom pitanju.

"Svi Evropljani žele da Britanija ostane u porodici", kazao je Junker, podsetivši da je EU sa Britanijom u februaru postigla "fer dogovor" o refermama sa ciljem da bi je zadržala u bloku.

Evropski komesar za ekonomiju i finansijska pitanja Pjer Moskovici izjavio je da bi izlazak Britanije iz EU doveo do situacije u kojoj nema pobednika.

"Strastveno želim da Velika Britanija ostane u EU", rekao je Moskovici za tv stanicu BFM TV.

Moskovici je ocenio da, u suprotnom, niko ne bi bio pobednik.

"Smatram da bi, ako Britanija izađe, to bila situacija bez pobednika - gubitak za njih, gubitak za nas", istakao je on, preneo je Rojters.

XS
SM
MD
LG