Dostupni linkovi

Lekari bez granica se povlače sa humanitarnog samita UN


Bombardovana bolnica Lekara bez granica u Kunduzu
Bombardovana bolnica Lekara bez granica u Kunduzu

Medjunarodna organizacija "Lekari bez granica" povukla se s prvog humanitarnog samita UN, navodeći da taj sastanak neće rešiti rastuću potrebu za pomoći oblastima pogodjenim ratom i nasiljem širom sveta, zbog toga što zaključci neće biti obavezujući.

Očekuje se da će predstavnici 80 država i 45 svetskih lidera prisustvovati prvom Svetskom humanitarnom samitu u Istanbulu od 23. do 24. maja.

Oko 6.000 zvaničnika, uključujući 250 lidera u privatnom sektoru, predsednika humanitarnih organizacija i predstavnika gradjanskog društva, pogodjenih zajednica i mladih takodje će učestvovti na samitu.

Organizacija "Lekari bez granica" navela je u saopštenju da se "s velikim razočaranjem" povlači jer "više nema nikakvu nadu da će se samit baviti slabostima u humanitarnoj akciji i brzim reagovanjem, posebno u zaraćenim oblastima ili pri epidemijama".

Kako je navela organizacija, Svetski humanitarni samit predstavljaće propuštenu priliku.

Po ranijem izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, prošle godine je za 120 miliona ljudi bila potrebna humanitarna pomoć u iznosu od 19,5 milijardi dolara, što je više nego ikada ranije.

XS
SM
MD
LG