Dostupni linkovi

EK preporučila viznu liberalizaciju za Kosovo i Tursku


Zgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu

Evropska komisija je zavnično preporučila da Kosovo i Turska dobiju viznu liberalizaciju za područje “Šengen zone”.

Kosovo treba da ispuni dva zahjeva takođe su saopštili potpredsjednik EK Frans Timmermans i komesar za migracije Dmitris Avramopulos.

Kosovo u parlamentu treba da ratifikuje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kao i da pokaže rezulatate u borbi protiv organiovanog kriminala i korupcije.

Evropski komesar za pitanja migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je za RSE da je Kosovo ispunilo sve kriterijume iz Vodiča za liberalizaciju viza, te izrazio nadu da će Evropski parlament i Savet Evropske unije usvojiti predlog komisije za ukidanje viznog režima Kosovu.

Dodao je da kosovske vlasti trebaju da do konačnog usvajanja odluke, ratifikovati sporazum sa Crnom Gorom i ojača borbu protiv korupcije.

„Zadovoljstvo mi je da mogu da najavim preporuku. Nastavićemo sa našom posvećenošću da građanima Kosova predložimo slobodno putovanje, bez viza, u EU sa biometrijskim pasošima. Ovo će olakšati kontakte između ljudi, ojačaće poslovne, kulturne i socijalne veze između EU i Kosova. To je i cilj. Ovo je rezultat velikog rada i uspješnih napora kosovskih vlasti u postizanju teških i sveobuhvatnih reforma u oblasti pravosuđa i unutrašnjih pitanja, uključujući i vladavinu reda i zakona. Trebamo čestitati Kosovou na ovaj napredak“, kazao je on.

On je podsjetio da pravilnik o vizama takođe nudi mehanizam suspenzije koji EU omogućava da privremeno ponovo uvede vize zemlji iz koje ima veliki priliv ilegalne migracije.

Bezvizni režim takođe je uslovljen i za Tursku, a on je dio sporazuma koji su postigli zvanični Brisel i Ankara, a u okviru kojeg je Turska pristala da primi natrag migrante koji su prešli Egejsko more i dospjeli u Grčku.

Građani Turske će u EU moći ulaziti bez viza prilikom putovanja do tri mjeseca.

Turska i dalje mora da ispuni kriterije Evropske unije za bezvizni režim, a odluku o uslovnom ukidanju viza moraju da odobre Evropski parlament i države članice Evropske unije.

Veliki broj migranata i izbjeglica stiže u Evropu iz Turske, kao i iz sjeverne Afrike, što je izazvalo političku krizu između članica Evropske unije.

XS
SM
MD
LG