Dostupni linkovi

Turska gađala položaje 'Islamske države' u Siriji


Jedan od napada IDIL-a na turski Kilis u aprilu 2016.
Jedan od napada IDIL-a na turski Kilis u aprilu 2016.

Turska vojska gadajala je artiljerijom i iz bespilotnih letilica položaje "Islamske države" (IDIL) u Siriji, i u tim napadima ubijeno je 63 militanata, navela je u ponedjeljak, 2.maja, agencija Anadolija.

Kako se navodi, u napadima su uništeni brojni raketni bacači i artiljerijske baterije IDIL-a.

Četiri drona poslata iz baze Indžirlik u južnoj Turskoj učestvovala su u operacijama i ubili su 29 militanata. Ostala borci "Islamske države" ubijeni su u raketnim napadima iz Turske.

Ofanziva je počela u nedjelju, 1.maja, kada su četiri rakete ispaljene iz Sirije na turski pogranični grad Kilis i povrijedile osam osoba.

Provincija Kilis graniči se sa sirijskom teritorijom nad kojom se za kontrolu bore pripadnici "Islamske države", antivladini sirijski pobunjenici i kurdske frakcije.

Turska vojska obično odgovara na vatru iz Sirije u skladu s njenim pravilima ratovanja, prenosi novinska agencija AP, koja dodaje da nije mogla iz nezavisnih izvora da potvrdi ovaj napad.

Tokom prošle godine u Turskoj je takođe bilo više samoubilačkih napada povezanih sa "Islamskom državom" ili s kurdskim pobunjenicima.

Poslednji takav napad dogodio se u nedjelju, kada je automobil bomba ekslodirao ispred policijske stanice u južnom turskom grad u Gaziantepu. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

XS
SM
MD
LG