Dostupni linkovi

Menhetn: Vatra progutala srpsku crkvu na Uskrs


Gašenje crkve na Menhetnu

Veliki požar progutao je srpsku crkvu Svetog Save u centru Menhetna u danu u kome pravoslavni hrišćani proslavljaju Uskrs. Žrtava i povređenih nema.

Sa vatrenom stihijom se satima borilo više od 170 vatrogasaca, uzrok požara nije poznat, a istraga je u toku.

"Svi smo živi, ali zgrade više nema. Ova crkva je spajala čitavu zajednicu, jer je jedina u Njujorku, a sada je nema. Ovo je užasno, noćna mora, moje srce je slomljeno", rekao je sveštenik Đokan Majstorović.

Požar je izbio oko sedam uveče po lokalnom vremenu, nekoliko sati nakon uskršnje liturgije, a lokalizovan je tek četiri sata kasije.

Tokom dana je više od 700 vernika pravoslavne veroispovesti obeležilo Uskrs u ovoj crkvi, ali prema poslednjim izveštajima zgrada je bila prazna kada je požar izbio.

Njujorški vatrogasci bili na terenu do duboko u noć, nakon što je proglašena uzbuna prvog stepena.Čuvar je pokušao da ugasi požar, ali je vatra brzo zahvatila konstrukciju. Čoveka je zbrinula ekipa hitne pomoći zbog udisanja dima.

Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi.

On je dodao da će njegovo odeljenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

"Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gde je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema", rekao je Gribon.

Prelepa građevina u gotskom stilu izgrađena je 1850. godine, a Srpska crkva ju je kupila tokom Drugog svetskog rata, 1943. godine.

XS
SM
MD
LG