Dostupni linkovi

U prvomajskoj povorci u Podgorici stotinak sindikalaca


U Crnoj Gori je danas bilo protestnih prvomajskih skupova na kojima je skrenuta paznja na težak polozaj radnika čija su prava sve ugroženija, a zaštita na radu sve slabija.

Unija slobodnih sindikata (USS) je protestnom povorkom u Podgorici označila početak kampanje za zaštitu i sigurnost na radu za koju smatra da je jedan od velikih problema.

Ipak, svega stotinak sindikalnih aktivista je prošlo centrom Podgorice kako bi skrenuli pažnju na težak položaj radnika.

Generalni sekretar Unije Srdja Keković je rekao da radnike tište mnogi problemi, od kojih je zaštita na radu samo jedan.

Ukazao je da u Evropi godišnje na radnom mjestu pogine više od 3.500 radnika, a oboli više od 11 hiljada, dok podataka o tome za Crnu Goru nema. Keković je izrazio nadu da će jednogodišnja kampanja USS pomoći da se dobije "jasna slika" o razmerama tog problema.

U Crnoj Gori je u poslednje vreme bilo smrtnih slučajeva na radu, posebno na gradjevinama i u fabrikama, te se pominjalo pitanje zaštite na radu.

Protest povodom teškog socijlanog statusa zaposlenih u Nikšiću je organizovao bivši sindikalni lider, sada funkcioner opozicionog Demokratskog fronta (DF) Janko Vučinić.

Prosečna martovska zarada u Crnoj Gori iznosila je 488 evra što je skoro upola manje od mesečnih potreba jedne četvoročlane porodice.

Stopa nezaposlenoisti u Crnoj Gori je 18 odsto i raste.

XS
SM
MD
LG