Dostupni linkovi

Njemačka: Sukobi uoči konferencije desničarske partije


Reakcija policije u Štutgartu, 30. april 2016.

Njemačka policija je privela danas 400 ljevičara koji su protestovali zbog nacionalne konvencije partije krajnje desnice Alternativa za Nemačku (AfD) u Štutgartu.

Više stotina ljevičarskih demonstranata pokušalo je danas da onemogući desničarima da uđu na konferenciju partije AfD u Štutgartu.

Agencija DPA je prenijela da su demonstranti uzvikivali "izbjeglice mogu da ostanu, nacisti moraju da odu", dok je oko 2.000 članova partije AfD dolazilo u centar povodom konvencije.

Učesnici protesta su privremeno blokirali obližnji autoput i zapalili gume na dugom putu koji je vodio do centra u kojem će biti održan sastanak partije Alternativa za Njemačku.

Oko 1.000 policajaca je raspoređeno pred zgradom u kojoj se održava konferencija kako bi spriječili nasilje i sukobe između članova desničarske partije i demonstranata.

Očekuje se da će se tokom sastanka desničarska partija AfD predstaviti kao otvoreno antiislamska, javio je BBC.

AfD želi da zabrani burke i minarete u Njemačkoj.

Konferencija desničarske partije počela je u subotu ujutro uprkos protestu.

Desničarska AfD osvojila je sedam poslaničkih mjesta u Evropskom parlamentu na izborima 2014. godine, kada je stekla popularnost zahvaljujući oštrim izjavama protiv dolaska migranata u Njemačku.

XS
SM
MD
LG