Dostupni linkovi

EU: Od danas pojeftinjenje roaminga, ukidanje 2017.


Mobilni telefon

Telefoniranje, slanje SMS poruka i surfanje na mobilnim uređajima od danas će biti znatno jeftinije u cijeloj EU, što je posljednje pojeftinjenje prije konačnog ukidanja naknada za roaming u okviru evropskog bloka 15. juna naredne godine.

Na cijenu koju korisnik mobilnih usluga plaća u domaćoj mreži od subote 30. aprila, dodavaće se, za korištenje mobilnog telefona u evropskom inostranstvu, 0,05 eura po minuti za odlazne pozive, 0,02 eura za SMS poruku i 0,05 eura bez PDV-a za jedan megabajt potrošenih internet podataka, prenosi Hina.

Hrvatska agencija dodaje da to znači da će cijene roaminga u EU za odlazne pozive i poruke pasti na jednu četvrtinu sadašnje cijene, a za potrošene internet podatke na jednu trećinu sadašnje cijene.

"Sada smo nadomak ukidanja troškova roaminga 2017. godine. Tu nije riječ samo o uštedi za Evropljane, nego i o uklanjanju prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu", izjavio je potpredsjednik Evropske komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansip.

Na snagu stupaju i pravila o mrežnoj neutralnosti, što znači da telecom operateri više neće moći da usporavaju, ili blokiraju neke sadržaje na internetu, osim u izuzetnim slučajevima, na primjer za sprečavanje cyber napada.

XS
SM
MD
LG