Dostupni linkovi

U bombardovanju Alepa broj žrtava porastao na 30


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Najmanje 30 ljudi poginulo je noćas u vazdušnim napadima sirijske vojske na položaje pobunjenika u Alepu, saopštili su sirijski bezbednosni izvori.

U napadima su pogodjeni bolnica El Kuds i stambena četvrt Sukari u južnom delu Alepa, jedno od uporišta pobunjeničkih snaga.

Ranije su Ljekari bez granica (Medicins Sans Frontieres) su saopštili u četvrtak, 28.aprila, da je najmanje 14 pacijenata i šest medicisnkih radnika ubjeno među ostalima u vazdušnom udaru koji je pogodio bolnicu u pobunjeničkom uporištu Alepu tokom noći.

Najmanje 20 civila poginulo je u napadu sirijskog režima na bolnicu i stambenu zgradu u sirijskom Alepu, saopštili su pripadnici civilne odbrane u gradu.

U napadu na bolnicu Al Quds u srijedu navečer ubijeni su civili i medicinsko osoblje, među kojima je bio i dr. Wasem Maas, jedan od posljednjih preostalih ljekara pedijatara u dijelu grada koji su držali pobunjenici.

Spasioci rade na evakuaciji ranjenih i uklanjanju tijela poginulih iz ruševina zgrade u naselju Sukkary, a postoje strahovi da će broj poginulih rasti.

Ovo je najnoviji napad u posljednjoj intenzivnoj fazi napada sirijskog režima od prošlog petka, a u kojoj je ubijeno najmanje stotinu civila, među kojima i jedan broj djece.

Sirijska glavna opozicijska grupa, Visoki pregovarački odbor, u srijedu je zaprijetila da će bojkotirati narednu rundu mirovnih pregovora ako Vlada ne obustavi napade i ne dođe do poboljšanja situacije.

Vazdušni napadi na Alep nastavljeni su danas posle kraće noćne pauze, javila je agencija Frans pres sa lica mesta.

U napadima pobunjenika na dijelove grada koje kontrolišu snage režima, četiri osobe su poginule, a još četiri povrijeđene, prenijela je agencija Sana.

Najmanje 10 osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u srijedu u žestokim napadima pobunjenika na položaje sirijske vojske u Alepu, javila je Sana.

Sporazum o prekidu vatre, koji je stupio na snagu 27. februara, donio je Alepu period relativnog mira, ali je njegova primjeena dovedena u pitanje poslije nove eskalacije sukoba u kojima je od prošlog petka poginulo više od 100 civila.

U Siriji je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

XS
SM
MD
LG