Dostupni linkovi

Dokument o političkoj tranziciji u Siriji


Posebni izaslanik UN-a, Staffan de Mistura

Sirijska vlada i glavna opoziciona grupa i dalje su udaljeni u svojim vizijama političke tranzicije, uprkos nekim zajedničkim polazištima, izjavio je u četvrtak izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju.

Posebni izaslanik UN-a Staffan de Mistura, u dokumentu na sedam stranica izdanom na kraju dvosedmičnog kruga razgovora, rekao je da dvije strane dijele mišljenje "da tranzicijsko upravljanje može uključivati članove aktuelne vlasti i opozicije, nezavisne i druge članove".

Glavne i regionalne sile, koje čine Međunarodnu grupu podrške Siriji (ISSG), trebale bi pomoći u izradi temeljnih pitanja za postizanje sporazuma o održivoj političkoj tranziciji u narednom krugu, rekao je izaslanik UN-Staffan de Mistura.

On je prošle sedmice saopćio kako vodeća sirijska opozicija neće više učestvovati u mirovnim pregovorima u sjedištu UN-a u Ženevi u znak protesta protiv pogoršavanja stanja na terenu, ali kako će ostati u tom švicarskom gradu na neformalnim razgovorima, prenose agencije.

De Mistura je kazao kako je jaz između Visokog odbora za pregovore (HNC) i sirijske Vlade i dalje „veliki“, mada obje strane govore o političkoj tranziciji.

XS
SM
MD
LG