Dostupni linkovi

Austrija: Kandidati desnice i zelenih u drugom krugu predsedničkih izbora


Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer ubedljivi je pobednik predsedničkih izbora u Austriji i on će ući u drugi krug glasanja protiv kandidata Zelenih Aleksandera van der Belena.

Prema zvaničnim preliminarnim rezultatima, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, Hofer je osvojio 36,4 odsto glasova.

Na drugom mestu je Van der Belen sa 20,4 odsto osvojenih glasova, tesni ispred nezavisne kandidatkinje Irmgard Gris koja je osvojila 18,5 odsto glasova.

Jasan poraz pretrpele su vladajuće partije – Socijaldemokratska partija (SPO) i njen kandidat Rudolf Hundstorfer i Narodne stranke (OVP) Andreas Kol osvojile su po 11,18 odsto.

Zvanični preliminarni rezultati ne sadrže glasove birača predatih putem pošte, koji neće bitnije uticati na ishod, to jest na ulazak Hofera i Van der Belena u drugi krug glasanja.

Izlaznost je daleko veća nego na prošlim predsedničkim izborima. Nakon objavljivanja prvih rezultata Hofer je izrazio zadovoljstvo ishodom glasanja i poručio da će biti „težak za vladu, ali dobar za Austriju“.

„Molim vas uložite napore“, poručio je Vladi Austrije.

Van der Belen podsetio je da je uvek govorio da nije favorit, kako su ukazivali istraživanja javnog mnjenja.

Kao i Hofer i on smatra da vlada mora nešto da promeni, jer vlada zastoj.

Hundstorfer je istakao da su „ekstremi“ dobili podršku, a da je on stajao za potpuno drugačiju politiku.

Lider OVP Rajnhold Miterlener ocenio je da je ishod predsedničkih izbora „poslednja šansa za preokret u vladi“, ali i dodao da neće biti personalnih promena.

Miterlener je dodao da neće dati nikakvu preporuku za drugi krug glasanja.

Austrijski kancelar i šef SPO Verner Fajman poručio je da će u drugom krugu glasati za Van der Belena, ali da stranka neće dati nikakvu preporuku.

XS
SM
MD
LG