Dostupni linkovi

Turska: Novinarka oslobođena, ne može da napusti zemlju


Turske vlasti su oslobodile novinarku tursko-holandskog porekla iz policijskog pritvora, ali su joj zabranile napuštajnje zemlje dok se ne završi istraga o komentarima koje je objavila na svom Tviter nalogu, a koji su ocenjeni kao "uvredljivi za predsednika Redžepa Tajipa Erdogana".

Ebru Umar, kolumnistkinja časopisa "Metro", po nalogu državnog tužioca, privedena je u subotu na informativni razgovor zbog, kako navode "uvredljivih postova na društvenim mrežama na račun predsednika", prenela je Turska državna novinska agencija.

U kratkom video snimku, postavljenom na sajtu časopisa "Metro", novinarka Umar kaže da su je u subotu uveče probudila dva policajca, koja su kucala na vrata njene porodične kuće i ljubazno je zamolili da pođe sa njima zbog "dva komentara sa Tvitera", prenosi AP.

Umar je angažovala advokata kako bi joj se ukinula zabrana napuštanja Turske jer, kako kaže, želi da ode u Holandiju.

Novinarka Ebru Umar objavila je kolumnu u kojoj kritikuje poziv koji je turski konzulat u Roterdamu uputio Turcime u Holandiji da prijave slučajeve vređanja Turske io njenog lidera. Ona je taj poziv uporedila sa "praksom NSB-a", partije holandskih nacista pre i za vreme Drugog svetskog rata, piše AP.

Povodom istog slučaja, oglasile su se organizacije za ljudska prava i slobodu medija, apelujući na alarmantnu situaciju u Turskoj gde je od Erdoganovog dolaska na vlast, podneto više od2.000 prijava protiv pojedinaca koji su uvredili predsenika Turske, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG