Dostupni linkovi

Orban: EU u izbjegličkoj krizi potčinjena Turskoj


Viktor Orban
Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je da je Evropska unija je u izbjegličkoj krizi potčinjena Turskoj pod pritiskom njemačke kancelarke Angele Merkel, što može imati nesagledive posljedice.

On je u intervjuu za njemački nedjeljnik Virtšaftsvohe (Wirtschaftswoche) iznio oštre optužbe na račun Merkel, upravo na dan sastanka evropskih i turskih zvaničnika u Turskoj, na kojem će se razgovarati o mogućoj suspenziji sporazuma EU i Turske o rješavanju izbjegličke krize.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans i njemačka kancelarka Angela Merkel posjetiće danas izbjeglički kamp u Gaziantepu na jugu Turske, u blizini granice sa Sirijom.

"Sporazumom, kojeg je Angela Merkel snažno podsticala, EU je stavljena u potčinjeni položaj u odnosu na Tursku, što ne može donijeti ništa dobro", rekao je Orban i dodao da bezbjednost Unije ne smije biti u rukama nijedne spoljne sile.

Sporazumom Turske i EU predviđeno je da Turska prihvati sve migrante koji su poslije 20. marta ilegalno ušli u Grčku, a da zemlje članice Unije zauzvrat prime onoliko izbjeglica koliko ih bude vraćeno u Tursku, sve do ispunjenja kvote od 72.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG