Dostupni linkovi

Sirija: Nastavak pregovora vlade i kurdskih zvaničnika


Predstavnici sirijske vlade i kurdski zvaničnici sastaće se danas kako bi nastavili pregovore o okončanju sukoba u Kamišliju, gradu na severoistoku Sirije u blizini granice sa Turskom, prenela je agencija Frans pres pozivajući se na bezbednosne izvore iz Damaska.

"Sastanak će biti održan na aerodromu u Kamišliju, a glavne teme biće razmena zarobljenika i povlačenje kurdskih trupa sa položaja koje su zauzele vladine snage", naveli su isti izvori i dodali da su dve strane juče postigle sporazum o prekidu vatre.

Borbe kurdske policije i pripadnika vladinih Snaga nacionalne odbrane (NDF) počele su u sredu sukobima na kontrolnom punktu, u koje su se potom uključile i kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG).

U tim sukobima poginulo je 17 civila, 10 kurdskih boraca i 31 pripadnik snaga režima, navela je kurdska policija.

Kako prenosi Frans pres sa lica mesta, u Kamišliju je u noći između petka i subote bilo mirno, a na ulicama su se danas mogli videti pripadnici obeju strana, koji nisu otvarali vatru.

Snage nacionalne odbrane kontrolišu aerodrom i nekoliko četvrti u Kamišliju, u kojem je pre izbijanja sukoba u martu 2011. godine živelo 220.000 stanovnika, od čega 80 odsto Kurda.

Ostatak provincije Hasake, u kojoj se nalazi Kamišli, kontrolišu kurdske Jedinice za zaštitu naroda, koje su u martu proglasile "autonomnu oblast" na severu i severoistoku Sirije.

XS
SM
MD
LG