Dostupni linkovi

Njemački i francuski ministar za evropska pitanja u posjeti Kosovu


Na Kosovu borave nemački i francuski ministri za evropska pitanja, Michael Roth i Harlem Désir koji su obavili niz sastanaka sa kosovskim zvaničnicima.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), vizna liberalizacija i regionalna saradnja bile su glavne teme razgovora evropskih zvaničnika sa kosovskim ministrom za evropske integracije, Bekimom Čolakuom, u petak.

Oni su istakli da podržavaju liberalizaciju viza za Kosovu, ali da se čeka na preporuku Evropske komisije. Dodali su i da je za Kosovo važno da se dijalog sa Srbijom nastavi.

Francuski ministar za evropska pitanja, Harlem Désir, rekao je na konferenciji za novinare da Francuska podržava evropsku perspektivu Kosova, te da je Kosovo postiglo opipljeve rezultate na tom putu.

“Potrebno je još rada, reforme se moraju sprovesti, srećni smo što je ŠP stupio na snagu, i radimo sa Nemačkom kako bi ostvarili konkretne rezultate za liberalizaciju viza. Trenutno čekamo na predlog Evropske komisije po tom pitanju”, kazao je Désir. On je dodao da je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije od izuzetne važnosti za stabilnost celog regiona.

XS
SM
MD
LG