Dostupni linkovi

EU bi mogla uvesti sankcije makedonskim liderima


Provladin protest u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Provladin protest u Skoplju, 21. aprila 2016.

EU razmatra mogućnost nametanja sankcija makedonskim liderima zbog zanemarivanja prošlogodišnjeg dogovora o istrazi korupcije u vladajućim krugovima i umjesto toga uvođenju amenestije, javljaju svjetski mediji.

Sporazumom iz juna prošle godine EU pozvala je Makedoniju da imenuje specijalnog tužioca kojji će istražiti slučajeve poput namještanja izbora i zataškavanja ubistva, o kojim su govorili audio snimci nezakonitog prisluškivanja. Snimke koji govore da je vlast protivzakonito prisluškivala više od 20.000 ljudi objavila je opoziciona SDSM Zorana Zaeva.

Međutim, makedonski predsjednik Đorđe Ivanov prošle sedmice je onemogućio istragu protiv 56 zvaničnika umiješanih u aferu priskuškivanja, što je izazvalo seriju protesta kojim pristalice opozicije traže njegovu ostavku.

Amnestija i drugi potezi makedonskih vlasti koji su prethodili tome naveli su EU da razmotri uvođenje zabrane putovanja političarima za koje je procijenjeno da blokiraju napredak u Makedoniji, pišu Financial Times, Wall Street Journal i Reuters.

Takođe, Brisel je bio primoran otkazati susret političkih lidera koji je bio zakazan za četvrtak jer je glavna makedonska opoziciona grupa odbila doći na razgovore sve dok je na snazi predsjednička odluka o amnestiji.

“Izuzetno smo zabrinuti zbog kratkovidnosti aktuelne vlade. EU je spremna razmotriti sankcije političarima koji blokiraju rješenje krize. Makedonija ide prema međunarodnoj izolaciji", rekao je jedan zvaničnik EU za Reuters.

Diplomata iz Brisela rekao je za Financial Times da će EU, ukoliko ne bude povučena amnestija i ne bude napravljen pomak u izbornim reformama, razmotriti preporuku iz 2009. godine koju je dala Makedoniji za formalni početak pregovora o pridruživanju.

Ukoliko se situacija ne poboljša, Brisel je takođe spreman povući poziv makedonskim liderima da prisustvuju važnom samitu NATO - Balkan zakaznom za juli, objavio je Financial Times.

Moguće zabrane putovanja vodećim članovima makedonske vladajuće VMRO DPMNE će biti bez presedana, a svih 28 zemalja EU-a će morati jednoglasno da se slože oko tih mjers, piše ovaj list.

U zvaničnom saopštenju i medijatori za makedonsku krizu, evropski komesar za proširenje Johannes Hahn i trojica članova Evropskog parlamenta, upozorili su na “dalje mjere” koje bi EU mogla poduzeti.

XS
SM
MD
LG