Dostupni linkovi

Hrvatska: Službena komemoracija žrtvama Jasenovca


Jesenovac, memorijalni centar

U Jasenovcu će biti održana službena, državna komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u spomen na 22. april 1945. godine i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Komemoracija će početi kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja u Jasenovcu prema spomeniku "Kameni cvijet“, gdje će predstavnici preživjelih logoraša, državna, stranačka i izaslanstva udruga, te predstavnici manjina položiti vijence i zapaliti svijeće.

Komemoraciju organizira Javna ustanova spomen područje Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.Izaslanstvo Vlade Hrvatske predvodit će premijer Tihomir Orešković.

Jasenovac je od avgusta 1941. do 22. aprilaa 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava - 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina starosti. Najviše je stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.

Prošli petak održana je komemoracija jasenovačkim žrtvama u organizaciji Koordinacije židovskih općina, a u nedjelju će biti komemoracija u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH).

XS
SM
MD
LG