Dostupni linkovi

Crna Gora: Stranke pred sporazumom o fer izborima


Predstavnici vladajućih i opozicionih partija, 2015.
Predstavnici vladajućih i opozicionih partija, 2015.

Crnogorski premijer i lider vladajuće DPS Milo Đukanović, kako je rekao Radiju Crne Gore, očekuje da će Sporazum vlasti i opozicije o Vladi izbornog povjerenja biti potpisan krajem ove ili početkom naredne sedmice.

Dritan Abazović iz opozicione URE kaže za RSE da će tajming zavisiti od brzine usaglašavanja Lex specialisa, zakona koji omogućava obostranu kontrolu rada instutucija tokom izbora.

Lex specialis priprema radna grupa sastavljena od pravnika koji zastupaju stranke vlasti i opozicije.

Cilj je sprječavanje potencijalnih zloupotreba državnih fondova, partijskog zapošljavanja, pritisaka na zaposlene u državnim preduzećima, tokom izbornog procesa.

O Sporazumu se pregovaralo punih pet mjeseci u cilju održavanja fer i slobodnih parlamentarnih izbora.

Opozicione stranke nekoliko posljednjih godina optužuju Đukanovićev DPS da je zloupotrebljavao državne resurse u izborne svrhe, te zbog toga prijetile da neće dati legitimitet narednim parlamentarnim izborima.

Sporazum će potpisati DPS Mila Đukanovića i manje stranke vladajuće koalicije, a na drugoj strani SDP Ranka Krivokapića, Demos Miodraga Lekića, Građanski pokret URA Žarka Rakčevića i Pozitivna Crna Gora.

Oštro protiv Sporazuma vlasti i dijela opozicije je Demokratski front koji najavljuje organizovanje protesta ispred Skupštine Crne Gore tokom rasprave i usvajanja lex specialisa u parlamentu.

XS
SM
MD
LG