Dostupni linkovi

Putin i Obama razgovarali o Siriji


Barak Obama i Vladimir Putin

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, razgovarali su telefonom o situaciji u Siriji i dogovorili se da povećaju koordinaciju specijalnih snaga i armija dveju zemalja, saopštio je Kremlj a prenosi Asošijeted pres (AP).

"U tom cilju, biće razvijene dodatne mere za brz odgovor na kršenje primirja" u Siriji, navodi se u saopštenju.

U Siriji je krajem februara, uz posredovanje Moskve i Vašingtona, stupio na snagu sporazum o primirju, dok se u Ženevi održavaju mirovni pregovori zaraćenih strana.

Putin je u razgovoru s Obamom u ponedeljak naglasio potrebu razdvajanja umerene opozicije od ekstremističkih grupa Islamska država i Nusra Front, kao i sprečavanja priliva boraca i oružja iz Turske u Siriju.

U saopštenju se dodaje da su oba predsednika naglasila važnost mirovnih pregovora u Ženevi, koji bi trebalo da doprinesu pronalaženju političkog rešenja sukoba.

Sirijska opozicija je, međutim, sinoć prekinula formalno učešće u indirektnim pregovorima s vladom predsednika Bašara el Asada u znak protesta zbog novih sukoba, posebno kod severnog grada Alepa, i zbog teške humanitarne situacije. Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao je da će nastaviti pregovore uprkos povlačenju opozicionog Visokog komiteta za pregovore.

Putin i Obama razgovarali su u trenutku zategnutih odnosa dve zemlje posle nedavnih incidenata u Baltičkom moru, gde su ruski vojni avioni nadletali američki ratni brod u međunarodnim vodama i gde je ruski avion presreo američki izviđački avion u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG