Dostupni linkovi

Putin i Porošenko o razmeni ruskih vojnika za Savčenko


Petro Porošenko
Petro Porošenko

Predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Porošenko razgovarali su telefonom o sudbini dvojice ruskih vojnika osuđenih za učešće u borbama na strani proruskih pobunjenika.

Njih dvojica mogli bi da budu razmenjeni za ukrajinskog pilota Nađu Savčenko, koja je u Rusiji osuđena na 22 godine zatvora zbog umešanosti u ubistvo dvojice ruskih novinara u Ukrajini.

Sud u Kijevu osudio je juče na po 14 godina zatvora dvojicu ruskih vojnika, Aleksandra Aleksandrova i Jevgenija Jerofejeva, zarobljene na istoku Ukrajine u maju prošle godine.

Advokat Nađe Savčenko Ilija Novikov rekao je sinoć, pre razgovora Putina i Porošenka, da bi razmena bila moguća u narednih desetak dana. On je dodao da bi u slučaju postizanja političkog dogovora Kijeva i Moskve, to pitanje moglo da se reši i brže.

"U razgovoru (Putin-Porošenko) bilo je reči o pitanju Nađe Savčenko, kao i o sudbini Aleksandrova i Jerofejeva", navodi se u saopštenju Kremlja.

Porošenko je rekao da je Ukrajina zatražila da Savčenkova, koja štrajkuje glađu, odmah bude oslobođena, kao i da se nemačkim i ukrajinskim lekarima omogući da je pregledaju.

Porošenko je i ranije rekao da je spreman da dozvoli razmenu dvojice ruskih vojnika za ukrajinskog pilota.

Nađa Savčenko osuđena je u martu na 22 godine zatvora zbog umešanosti u ubistvo dvojice ruskih novinara tokom borbe pobunjenika i snaga ukrajinske vlade na istoku Ukrajine. Ona je odbacila sve navode optužnice i presudu.

XS
SM
MD
LG