Dostupni linkovi

Sertić: Za dan ili dva biće objavljen ugovor o prodaji Železare


Železara Smederevo
Železara Smederevo

Ministar privrede Srbije Željko Sertić najavio je danas da će tekst ugovora o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil biti objavljen za dan ili dva.

"Preko hiljadu strana će biti objavljeno za dan ili dva. Zaista, u njemu se nalazi imovinski deo, koji je odgovor na pitanje šta su to Kinezi kupili. Dakle, imovinu Železare je kineska strana kupila. Postojaće nova kompanija koja će raditi danas po potpuno drugačijim uslovima i principima poslovanja, odnosa s dobavljačima i kupcima, odnosa prema radnicima", rekao je Sertić za RTS.

On je kazao da će u Železari biti promenjen tehnološki procesi. Na pitanje koliki su dugovi Železare i šta će biti s njima, Sertić je rekao da će se to rešavati u narednom periodu.

"Jedan deo duga će biti rešen kroz ovu kupoprodaju cenu. S druge strane, najveći deo duga je prema državi, odnosno neplaćene obaveze. Mi smo s MMF-om radili te preseke. I to će se u narednom period raditi sumarno u odnosu na centralizovanu kompaniju. Ja sada ne mogu tačno da vam kažem", naveo je ministar.

On je dodao da nije suština koliko je para izgubljeno, već da je suština da te pare nisu naplaćene. "Već u bilansima tih preduzeća nemate te prihode. Ništa se mi posebno nećemo zaduživati da bismo to vraćali. S druge strane, šta je bio izbor? Da ugasimo preduzeće? Da ugasimo Železaru?", naveo je Sertić.

XS
SM
MD
LG