Dostupni linkovi

Pregovarač sirijske vlade: Izrael sarađuje sa IDIL- om na Golanu


Golanska visoravan

Glavni pregovarač sirijske vlade na mirovnim pregovorima u Ženevi, Bašar Džafari, optužio je u ponedjeljek Izrael da sarađuje sa Islamskom državom (IDIL) i Al-Kaidom na području Golanske visoravni, čime je skrenuo pažnju sa međusirijskih pregovora.

"Provokacija Izraela... potvrđuje bez ikakve sumnje saradnju između Izraela i terorista Daeša (IDIL-a) i Fronta Nusra na liniji razgraničenja između Golanske visoravni i pozicioniranih trupa UN", rekao je Džafari novinarima poslije sastanka sa specijalnim izaslanikom UN u Siriji, javalja Reuters.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je u nedjelju da se Izrael nikada neće odreći Golanske visoravni, koju je osvojio od Sirije u ratu 1967. i anektirao je 1981.

"Nije nikakva koincidencija da je izraelska ekspalacija praćena neodgovornim izjavama članica takozvane Saudijske delegacije na pregovorima ovdje u Ženevi" rekao je Džafari referišući se na najveću opozicionu grupaciju na pregovorima.

Izraelski mediji su preneli da je Netanijahu planirao sastanak vlade na kojem bi izneo rečeni stav zbog strahovanja da bi se Izrael mogao naći pod pritiskom da vrati Golan Siriji u okviru budućeg mirovnog sporazuma za tu zemlju koju potresaju sukobi.

Premijer Izraela je dodao da sumnja da će se Sirija ikada vratiti na ono što je bila pre razornog građanskog rata i dodao da se neće protiviti diplomatskim naporima da se stabilizuje Sirija sve dok oni ne budu na štetu izraelske sigurnosti.

XS
SM
MD
LG