Dostupni linkovi

Prihodi IDIL- a niži za 30 posto


Ilustracija

Prihodi takozvane "Islamske države" (IDIL) i broj ljudi koji žive na teritoriji pod kontrolom te militantne grupe su pali za oko jedne trećine, pokazala je analiza američke agencije IHS, koja to smatra pretnjom po dugoročnu vladavinu IDIL-a u njenom samoproglašenom kalifatu.

Mjesečni prihodi IDIL-a su u martu pali na 56 miliona dolara sa oko 80 miliona dolara iz sredine prošle godine, saopštila je agencija IHS, navodi Reuters.

Istovremeno je dnevna proizvodnja nafte na teritoriji pod kontrolom militanata pala na 21.000 sa 33.000 barela, usljed oštećenja naftnih postrojenja u vazdušnim udarima koalicije na čelu sa SAD.

"'Islamska država' je i dalje sila u regionu, ali je pad prihoda značajan podatak i otežaće toj organizaciji da vlada svojom teritorijom na duže staze", naveo je u izvještaju viši analitičar IHS Ludovico Carlino.

Pored toga, teritorija pod kontrolom militanata je od sredine 2014. do sada smanjena za oko 22 odsto, dok je broj stanovnika na toj teritoriji pao na oko šest miliona sa devet miliona.

"Ima manje stanovnika i poslovnih aktivnosti koje bi IDIL mogla da oporezuje, a isto se odnosi i na imovinu i zemlju koju bi mogli da konfiskuju", navodi analitičar Columb Strack.

IDIL ostvaruje oko 50 odsto svojih prihoda oporezivanjem i konfiskacijom, 43 odsto prodajom nafte, a ostatak trgovinom drogom i prodajom električne energije i donacijama, navodi se u izvještaju.

IHS navodi i da je ova militantna grupa uvela mogućnost da građani osuđeni na fizičku kaznu budu pošteđeni u zamjenu za novac, što ukazuje na finansijske probleme u kojima se nalazi IS.

Kazna može biti i zbog instaliranje satelita, izlaska u grad ili pogrešnih odgovora na pitanja o Kuranu.

XS
SM
MD
LG