Dostupni linkovi

Propao talijanski referendum o eksploataciji nafte


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Talijanski referendum čiji je cilj bio zaustavljanje offshore industrije nafte i plina u neposrednoj blizini obale, propao je zbog nedovoljnog odaziva birača, pokazali su prvi službeni podaci.

To je olakšanje za premijera Mattea Renzija, koji je pozvao glasače da ne izlaze na referendum, ocijenivši ga nepotrebnim i štetnim za gospodarstvo.

Odaziv nakon cjelodnevnog glasovanja bio je oko 30 posto, prema preliminarnim podacima koje je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, a to je znatno niže od 50 posto plus jednog glasa potrebnih da bi referendum bio valjan.

Referendumsko pitanje bilo je treba li vlada zaustaviti izdavanje dozvola za offshore bušenje tj. istraživanje nalazišta nafte i plina na moru, u području do 22 kilometara od obale.

Već tjednima traje rasprava između zaštitnika okoliša, poslovnog svijeta i vlade, oko toga koliko vremena naftne kompanije mogu crpiti na moru, na priobalnim platformama smještenima na manje od 12 nautičkih milja (22 kilometara) od talijanskih plaža.

Očekuje se da će neuspjeh referenduma omogućiti naftnim tvrtkama, prvenstveno talijanskoj energetskoj tvrtki Eni da koristi crpilišta do njihova iscrpljenja, kao što predviđa novi zakon koji je stupio na snagu u siječnju.

Da je na referendumu izglasano "da", to bi značilo ukidanje zakona i vraćanje ograničenoj eksploataciji u trajanju predviđenom koncesijom koja, ovisno o lokaciji, istječe između 2018. i 2034. godine.

XS
SM
MD
LG