Dostupni linkovi

Sirija: Civilne žrtve sukoba u Alepu


Posledice sukoba u Siriji
Posledice sukoba u Siriji

Najmanje 11 civila poginulo je u bombardovanju sirijske provincije Alep, što je do sada najveći napad od uvodjenja primirja krajem februara u Siriji, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

U severnoj provinciji Alep, gde se nalaze sirijske snage, pobunjenici, islamistički militanti i Kurdi, poslednjih nedelja su povećani napadi, navela je opservatorija.

U napadu sirijskih snaga i pobunjenika, prema procenama te organizacije povređeno je nekoliko desetina civila.

"Provincija Alep predstavlja ključ u rešavanju sukoba u Siriji, jer svaka strana koja je uključena u rat ima neki interes u toj provinciji", izjavio je Frans presu direktor opservatorije Rami Abdel Rahman.

Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je na snagu 26. februara u ponoć u Siriji, ali se sporazum o primirju ne odnosi na džihadiste iz Islamske države i sirijskog ogranka Al Kaide, Fronta al Nusra.

Nova runda pregovora o okončanju petogodišnjeg rata u Siriji, u kojem je poginulo više od 270.000 ljudi, počela je prošle nedelje u evropskom sedištu UN u Ženevi, pošto su prvi razgovori završeni prošlog meseca bez uspeha.

XS
SM
MD
LG