Dostupni linkovi

London: Privedeno pet lica zbog sumnji za terorizam


Britanska policija je potvrdila da je uhapsila pet osoba osumnjičenih da su pripremale terorističke akcije u okviru istrage u koju su uključene belgijske i francuske vlasti o mogućoj pretnji u Velikoj Britaniji nakon napada u Parizu i Briselu.

U policijskom saopštenju se navodi da su tri muškarca i jedna žena uhapšeni juče u Birmingemu u centralnoj Engleskoj, dok je još jedan muškarac uhapšen rano jutros na londonskom aerodromu "Getvik".

"Hapšenja su unapred isplanirana i izvedena na osnovu obaveštajnih podataka. Nije bilo nikakvog rizika po javnost u bilo kom trenutku, a nema informacija da je u planu bio napad u Velikoj Britaniji", izjavio je pomoćnik šefa policije Vest Midlends Markus Bil.

Britanski mediji su izvestili da je državljanin Belgije, osumnjičen za umešanost u napade "Islamske države" koji su se prošlog meseca dogodili u Briselu, putovao u Birmingem prošle godine, gde je fotografisao fudbalski stadion.

Dana 22. marta, dvojica bombaša-samoubica, pripadnika "Islamske države", aktivirala su kofere sa eksplozivom u sali briselskog aerodroma, pre nego što je treći bombaš-samoubica izvršio napad na stanici metroa u gradu.

XS
SM
MD
LG