Dostupni linkovi

Forbs: Manje milijardera u Rusiji ove godine


Vladimir Putin i Stiv Forbs

Broj dolarskih milijardera u Rusiji opao je sa prošlogodišnjih 88 na 77 ove godine, prema godišnjoj listi najbogatijih ruskih biznismena časopisa Forbs, a na vrhu je glavni akcionar gasne firme Novatek Leonid Miheljson.

I milijarderi su osetili recesiju u Rusiji i pad vrednosti ruske rublje.

Ukupno bogatsvo 200 najbogatijih Rusa spalo je na 360 milijardi dolara dok je pre godinu dana bilo 408 milijardi dolara, po računici časopisa objavljenoj u njegovom izdanju na ruskom.

Prema Forbsu, 19 milijardera je povećalo bogatstvo uprkos krizi izazvanoj padom svetskih cena nafte, od čije prodaje Rusija jako zavisi, i zapadnih sankcija uvedenih zbog Ukrajine.

Među njima je Leonid Miheljson (60) drugi po veličini akcionar gasne kompanije Novatek i petrohemijske grupe Sibur. On je na vrhu liste najbogatijih sa 14,4 milijarde dolara (2,7 milijardi više nego prethodne godine).

On je pretekao metalskog magnata Vladimira Potanina (55), koji je sa bogatstvom od 12,1 milijardu dolara pao na četvrto mesto, sa 3,3 mlijarde manje u odnosu na prethodnu godinu.

Miheljson je pretekao i Mihaila Fridmana (51) koji kontroliše holding Alfa (banke, telekom), a bogatstvo mu se procenjuje na 13,3 milijarde dolara, i Ališera Usmanova (62) koji posluje u metalurgiji i tehnologiji (internet portal Mail.ru i društvena mreža VK) i ima 12,5 milijardi dolara.

Najmlađi milijarder u Rusiji prema Forbsu je Kiril Šamalov (34) akcionar Sibura, za koga su neki mediji rekli da je zet predsednika Vladimira Putina. On je na 64. mestu sa 1,2 milijardi dolara.

Protivnik Kremlja Mihail Hodorkovski vratio se na godišnju listu Forbsa, gde je bio na prvom mestu kada je prvi put izadata 2014. sa pet milijardi dolara. Taj bivši šef naftne grupe Jukos, koji je izašao iz zatvora 2013. godine i živi u izgnanstvu u Evropi, sada ima bogatstvo od 500 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG