Dostupni linkovi

Njemačka vladajuća koalicija usvojila mjere za prihvatanje migranata


Berlin, ilustrativna fotografija
Berlin, ilustrativna fotografija

Njemačka vladajuća konzervativno-socijaldemokratska koalicija usvojila je prijedlog mjera za prihvatanje oko milion migranata koji su zatražili azil u Njemačkoj, prenijele su danas svjetske agencije.

Prijedlog treba formalno da usvoji vlada, nakon čega će se o njemu izjasniti i parlament.

Rasprava o prijedlogu trajala je sedam sati, a njime je, između ostalog, predviđeno raspoređivanje tražilaca azila na cijeloj teritoriji Njemačke, kako bi se izbjeglo stvaranje geta.

U dokumentu je predviđena i mjera uskraćivanja azila onima koji ne ulažu dovoljno napora da se integrišu u njemačko društvo i nauče njemački jezik, čemu su se socijaldemokrate dugo protivile.

Prijedlogom je dopušteno i zapošljavanje migranata s ciljem olakšavanja njihove integracije, čime će u naredne tri godine biti ukinuto pravilo da se tražioci azila mogu zaposliti samo ako njemački državljani ili državljani drugih zemalja EU nisu u mogućnosti da rade.

Tražiocima azila koji imaju pravo na socijalna davanja biće ponuđeno 100.000 radnih mjesta, za koja neće moći da konkurišu državljani zemalja koje se smatraju sigurnim, kao što su zemlje Balkana ili Magreba.

Poslije zatvaranja balkanske izbjegličke rute u martu, broj tražilaca azila u Njemačkoj smanjio se od tada na oko 20.000.

XS
SM
MD
LG