Dostupni linkovi

EU : Dešavanja u Skoplju potkopavaju vladavinu prava


Komesar za proširenje Johannes Hahn sa EU parlamentarcima Ivom Weigelom, Richardom Howittom i Edwardom Kukanom
Komesar za proširenje Johannes Hahn sa EU parlamentarcima Ivom Weigelom, Richardom Howittom i Edwardom Kukanom

Medijatori za makedonsku političku krizu, članovi Evropskog parlamenta Ivo Vajgl, Richard Howitt i Eduard Kukan ocijenili su da amnestija predsednika Gjorga Ivanova za političare umiješane u aferu sa snimcima potkopava vladavinu prava i povećava osećaj nekažnjivosti među onima koji su pod istragom tužilaštva i specijalnog tužioca.

„Zabrinuti smo da novi razvoj događaja predstavlja dodatni veliki rizik po stabilnost zemlje i željene evroatlantske integracije i evropske perspektive“, saopšteno je nakon susreta trojice parlamentaraca u srijedu.

Oni su pozvali glavne političke stranke “da rade zajedno u interesju građana i vrate se primjeni sporazuma iz Pržina, kao jedinom načinu za rješenje krize”.

“Sporazum iz Pržina mora biti potpuno poštovan, uključujući sve odredbe koje se odnose na zaštitu i jačanje vladavine prava u zemlji i osiguranje održavanja vjerodostojnih prijevremenih parlamentarnih izbora“, saopštili su Vajg, Kukan i Howitt.

Medijatori su naveli kako su i dalje otvoreni za raspravu s političkim liderima o načinima za prevazilaženje posljednjih zabrinjavajućih koraka unazad, kako bi se osigurala puna provedba Sporazuma iz Pržina, u korist građana Makedonije.

Vajgl, Kukan i Howitt su, zajedno sa evropskim komesarom Johannesom Hahnom imenovani za medijatore u razgovorima političkih predstavnika u Makedoniji o rješenju krize.

XS
SM
MD
LG