Dostupni linkovi

Vučić: Sastanak sa Grabar Kitarović bio dobar i otvoren


Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, arhivski snimak
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, arhivski snimak

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sastanak s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Mostaru bio otvoren i dobar, ali da su imali neke nesuglasice.

"Imali smo dobar, otvoren razgovor, čini mi se iskren sa obe strane. Taj razgovor nije bio lak. Mislim da smo se dobro razumjeli da treba da sačuvamo stabilnost i mir u regionu, da gledamo u budućnost, da pokušamo da se nešto ređe i manje okrećemo prošlosti. To je najkorektnije što mogu da kažem o tom sastanku. Nismo se u svemu saglasili, ali to je logično i normalno", kazao je Vučić u Subotici.

Predsjednica Hrvatske izjavila je, poslije kratkog sastanka sa Vučićem u okviru Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, da odnosi dvije zemlje nisu tako napeti kao što se čine i da je "retorika bila malo jača" zbog izbora u Hrvatskoj.

"Ne bih rekla da su napeti. Postoji retoričko sučeljavanje. Bitno je razumijevanje i kako urediti zemlju da ona bude za većinski narod, ali i za manjine da se osjećaju sigurno", rekla je hrvatska predsjednica.

Ona je rekla da s premijerom Srbije nije razgovarala ni o jednom aspektu pregovora Srbije sa EU, pa ni o poglavju 23 čije je otvranje Hrvatska blokirala.

XS
SM
MD
LG