Dostupni linkovi

 Južna Koreja izlazi na parlamentarne izbore


ilustracija
ilustracija

Južna Koreja u srijedu je počela glasovati za novi parlament na izborima na kojima se očekuje pobjeda vladajuće konzervativne stranke Saenuri unatoč usporenom gospodarstvu i jednom od najneproduktivnijih četverogodišnjih razdoblja ikad.

Odaziv u prvim satima bio je vrlo nizak, prema središnjem izbornom povjerenstvu, što bi trebalo ići u prilog vladajućoj stranci predsjednice Park Geun-hye. Do nedavno Saenuri je imao većinu u parlamentu.

Glasači su kazali kako su nezadovoljni što je parlament zanemario stvarne probleme poput zaposlenja i nacionalne sigurnosti u tom četvrtom po veličini azijskom gospodarstvu i usmjerio se na zaštitu vlastitih političkih interesa.


Dobri rezultati stranke Saenuri povećali bi očekivanja da će kandidirati pobjednika za predsjedničke izbore koji se održavaju u prosincu 2017. i koji će zamijeniti sadašnju predsjednicu na kraju njezina petogodišnjeg mandata. Ustavom je broj predsjedničkih mandata ograničen na jedan.

Stranka Saenuri uživa popularnost među starijim glasačima i nastojala je učvrstiti prednost snažnom retorikom protiv Sjeverne Koreje nakon porasta tenzija izazvanih nuklearnim testovima koje provodi ta zemlja.

Prema anketama stranka uživa potporu 37 posto birača dok glavna oporbena stranka Minjoo uživa potporu 21 posto birača. Južna Koreja prošle je godine zabilježila rast od 2,6 posto a nezaposlenost među mladima je u veljači dosegnula 12,5 posto što je najviše od 1999. kada su vlasti počele pratiti kretanja.

XS
SM
MD
LG