Dostupni linkovi

Nakon odluke predsjednika o pomilovanju, u Makedoniji napeto


 Protest u Skoplju
Protest u Skoplju

Opozicione stranka sun oragnizovale proteste ispred sjedišta vladajuće makedonske stranke VMRO-DPMNE, poslije odluke predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da pomiluje sve koji su bili osumnjičeni za učešće u skandalu oko prisluškivanja, revoltirani građani izašli su na ulice Skoplja.

Kako se navodi, oni su jajima gađali kancelariju Ivanova, nakon čega su otišli ispred sjedišta vladajuće partije VMRO-DPMNE i ispred zgrade Vlade.

Odmah nakon što je Ivanov pomilovao aktere afere prisluškivanja, nekoliko stotina pristalica opozicije okupilo se u centru Skoplja.

Okupljeni su skandirali protiv predsjednika Ivanova, a kordon policije ih je spriječio da dođu do zgrade nakon čega su demonstranti jajima gađali i policiju. Prisustvo policije je nakon toga pojačno u gradu.

Zaev smatra da je to puč i poziva Ivanova da podnese ostavku.

- Mi tražimo da Đorđe Ivanov podnese ostavku. Ukoliko to ne učini, dovešće zemlju na ivicu. Ovo danas je puč. Upotrijebićemo sva sredstva da ga zaustavimo - rekao je Zaev novinarima, najavljujući da će pozvati na proteste zbog ove odluke.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov donio je danas odluku o pomilovanju svih koji su bili osumnjičeni za učešće u skandalu oko prisluškivanja, koji je izazvao političku krizu u toj zemlji.

Makedonska opozicija je prošle godine objavila snimke navodno dobijene prisluškivanjem telefona saradnika tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, a za koje tvrde da razotkrivaju kontrolu vlade nad novinarima, sudijama, službenicima iz javnog sektora, kao i izborne manipulacije, prenosi Tanjug.

Zoran Zaev, lider opozicione Socijaldemokratske stranke, optužio je Gruevskog i njegovog šefa protiobavještajne službe Sašu Mijalkova da je organizovao prisluškivanje više od 20.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG