Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović: Srbija mora poštovati kriterije


Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović rekla je kako uopće ne vidi problem u uvjetima koje je Hrvatska postavila Srbiji za otvaranje poglavlja o pravosuđu u pregovorima s Europskom unijom..

"Apsolutno ništa ne tražimo što nije u sklopu pregovora Srbije s Europskom unijom. Prestanimo to zvati blokadom ili ultimatumom, to su jedino kriteriji koje Srbija treba ispuniti".

Srbija je pak uvjerena da će Bruxelles pritisnuti Hrvatsku jer je jedina članica koja nije dopustila otvaranje poglavlja i to zbog suradnje s Haagom, nepoštivanja prava manjina i ne ukidanja zakona o općoj jurisdikciji.

Evropska komisija i ostalečlanice EU planiraju pojačatipritisak na Hrvatsku, s kako bi službeniZagreb odustao od postavljanja tri nova uvjeta Srbiji za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa EU, objavio je "Večernji list".

"Večernji list" u izdanju od ponedjeljka ovo navodi pozivajući se na neimenovane izvore u Bruxellesu , upućene u raspravu o hrvatskoj blokadi.

Radna grupa Evropske unije za proširenje završila je u petak sastanak bez suglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23.

XS
SM
MD
LG