Dostupni linkovi

Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Optuženi negiraju krivicu


Slavko Ćuruvija
Slavko Ćuruvija

Šesnaest godina je bilo potrebno da se na optuženičku klupu izvedu lica kojima se sudi za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara, urednika i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“. Optuženi, bivši pripadnici Resora Državne bezbednosti, među njima i Radomir Marković, nekadašnji načelnik ove službe, negiraju navode optužnice po kojoj su učestvovali u ubistvu Ćuruvije zbog kritike nosilaca političke vlasti, ali i mogućnosti da utiče na javno mnjenje. Novinarska udruženja upozoravaju da se moraju razotkriti i nalogodavci ubistva.

Optuženi, nekadašnji načelnik resora Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić i glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić negirali su u sudnici Specijalnog suda u Beogradu da su učestvovali u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, dok se pripadniku rezervnog sastava tog resora Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu, sudi u odsustvu.

Prema optužnici, Ćuruvija je ubijen po nalogu NN lica iz najviših struktura vlasti. Postupajući tužilac Milenko Mandić rekao je da je Ćuruviju ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu nevenčanu suprugu Branku Prpu u glavu, koja je bila u tom trenutku sa Ćuruvijom.

Ćuruvija je ubijen, navodi se u optužnici, zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga".

Prvooptuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije, nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, koji se tereti da je organizovao ubistvo Ćuruvije, izjavio je da je optužnica zasnovana na pretpostavkama i insinuacijama jer, kako je rekao, stotine svedoka nema neposredna saznanja o ubistvu, već samo lični stav o tome.

Radomir Marković
Radomir Marković

“Cilj je da budu osuđeni bivši funkcioneri DB-a. Ta teza se proteže kroz više postupaka. Želi se da se sve loše poveže sa tadašnjom vlasti i da se abolira sve loše što se dešavalo Srbiji. Jedini neposredni svedok, Branka Prpa, je decidno rekla da lice koje je pucalo na Ćuruviju ne odgovara opisu Miroslava Kuraka, koji je optužen kao neposredni ubica”, rekao je Marković, koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića i četvorice članova SPO-a u atentatu na lidera SPO-a Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali.

Slobodan Ružić, pravni zastupnik porodice Slavka Ćuruvije, rekao je novinarima u pauzi suđenja da je ubistvo Ćuruvije mogao da naredi samo Slobodan Milošević, tadašnji predsednik SR Jugoslavije.

“Ja sam se već ranije izjasnio o tome, naravno da ne mislim da je bilo ko drugi mogao da izda nalog pripadnicima Državne bezbednosti, dakle državne službe, nego jedino Slobodan Milošević. Odbrana Radomira Markovića na početku ovog suđenja je u dobroj meri uopštena, nije se previše izjašnjavao o stvarima koje se odnose na ubistvo Slavka Ćuruvije. Više je pričao o nekakvom svom progonu. On ne samo da u potpunosti negira da ima veze sa izvršenjem ovog krivičnog dela, nego je krenuo u kontranapad. Sve pravosnažne presude koje su mu izrečene on je osporio. Ali se mi nadamo da će do kraja suđenja biti utvrđene sve činjenice kojima će se dokazati da je ovo što u optužnici piše tačno. A mi ćemo se potruditi da u toku ovog glavnog pretresa dođemo i do nekih činjenica koje će ukazati na nalogodavce ovog ubistva.”

Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara, koja je morala da napusti sudnicu pošto je svedok u postupku, rekla je za RSE neposredno uoči početka suđenja da nije lako suočiti se u sudnici sa ljudima optuženim za ubistvo njenog oca.

„Evo ja pokušavam od juče da se psihički pripremim za današnji dan. Ne znam koliko uspevam u tome, ali to je deo moje priče i to je nešto što ja nosim sa sobom. Kako sam ponosna na njega, tako i ovo moram da nosim“, kaže Jelena Ćuruvija.

Ključni svedok Tužilaštva biće bivši komandant rasformirane Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji je pravosnažno osuđen za politička ubistva, a koji je označio četvoricu optuženih.

U međuvremenu Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, upozorava da se na suđenju za ubistvo Ćuruvije ne sme stati samo na kažnjavanju počinilaca, već da se moraju razotkriti nalogodavci.

Vukašin Obradović polaže venac na mesto gde je ubijen Ćuruvija
Vukašin Obradović polaže venac na mesto gde je ubijen Ćuruvija

U ovom trenutku teško je prognozirati da li ćemo do toga doći. Iako svi tragovi ukazuju ka Mirjani Marković, supruzi Slobodana Miloševića, mislim da će u sudskom procesu biti veoma teško to dokazati osim ako ne progovore Radomir Marković i Ulemek Legija i iznenade javnost nekim novim saznanjima“, smatra Obradović.

Otkrivanje nalogodavaca očekuje i porodica, kaže Jelena Ćuruvija.

„Mi iz Slavko Ćuruvija fondacije okupili smo tim, što pravnika što novinara, koji će pratiti suđenje i posle svakog ročišta ćemo objavljivati izveštaje, vrlo često i sa analizama. Tako da ćemo biti spremni na vreme da uočimo da li postoje neke nepravilnosti ili opstrukcije i u kom pravcu suđenje ide“, kaže Jelena Ćuruvija.

Zašto je bilo potrebno 16 godina da se dođe do sudskog postupka? Na to se osvrće predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

„To govori da je u Srbiji i dalje veoma teško zaći u tamne vilajete službi i grupa i pojedinaca koje su odlučivale o smrti i životu ljudi. To je ono što nas čini nespokojnim. Ipak nadam se da, ako posle 16 godina, ovaj sudski proces zaista zađe u sve tajne kanale jednog monstruoznog sistema koji je odlučivao o sudbinama novinara da će i to imati efekte na neku veću bezbednost novinara u narednom periodu“, zaključuje Vukašin Obradović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine na Uskrs u vreme NATO bombardovanja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živeo u centru Beograda. Njegovo ubistvo je samo jedno od nerazjašnjenih ubistava novinara i jedino za koje je počelo suđenje. Porodice, kolege i javnost još uvek čekaju na odgovor ko je ubio novinare Dadu Vujasinović i Milana Pantića.

XS
SM
MD
LG