Dostupni linkovi

Sirijske trupe se pripremaju da povrate Alep


Trupe sirijskih vlasti pripremaju operaciju za vraćanje severnog grada Alepa uz podršku ruske avijacije, rekao je sirijski premijer Vael al-Halki tokom susreta sa ruskim poslanicima u Damasku.

"Sa našim ruskim partnerima pripremamo operaciju za oslobadjanje Alepa i zaustavljanje svih ilegalnih grupa koje se nisu pridružile prekidu vatre ili su ga prekršile", rekao je Al Halki.

Prema rečima sirijskog premijera, sirijska vojska bi vraćanjem Alepa otvorila mogućnost napredovanja ka istočnom gradu Deir Ezoru koji je 60 odsto pod kontrolom militanata IDIL-a.

Alep, bivši sirijski ekonomski centar, podeljen je od 2012. između kvartova pobunjenika i zona pod kontrolom snaga vlade predsednika Bašara al Asada.

Primirje između Bašara al Asada i pobunjenika, uspostavljeno uz posredovanje SAD i Rusije, dozvolio je trupama vernim Asadu da se koncentrišu na borbe protiv ekstremista koji nisu obuhvaćeni tim sporazumom.

Primirje je stupilo na snagu 27. februara i uglavnom se poštuje, ali borbe se nastavljaju u oblastima gde su aktivni pripadnici IDIL ili Fronta Al Nusra, sirijskog ogranka Al Kaide.

XS
SM
MD
LG